ELEKTRONIKBLADET Nr.3

[ Tillbaka ] Bläddra i magasinet: Tillbaka Tillbaka Nästa [ Elektronikskolan ]


Reläkort

Ett reläkort tillhör de enkla kopplingarna men också en av de mest användbara. Ganska ofta har man tillgång till utsignal som inte klarar att driva ett relä. Det kan vara signalen från ett ljuskänsligt motstånd, en LDR, eller en temperaturkänslig komponent som ett NTC-motstånd.

Enkelt reläkort
I den här kopplingen drivs reläet av en så kallad schmittriggerkoppling som består av T1, T2, R1 och R2. Det speciella med den här koplingen är att den har hysteres vilket innebär att tillslag och frånslag sker vid olika inspänningen i punkten B. Detta ger reläet ett distinkt omslag utan något mellanläge där reläet det står och brummar på grund av en inspänning som ligger precis i omslagspunkten. Om ingen spänning är kopplad till B leder transistorn T1 och T2 är då strypt vilket innebär att reläet inte är draget. Om nu spänningen i punkten B sjunker kommer T1 i ett visst läge att börja strypa. T2 börjar då leda och när strömmen i R2 ökar bidrar detta till att T1 stryps resolut. Ett motsatt förlopp med distinkt frånslag får man om spänningen i B åter stiger.
Ingången A är kopplad direkt till reläet och kan användas i de fall man vill driva reläkortet från en koppling som redan har en lämplig transistor på utgången (öppen kollektorutgång). Kopplingen matas lämpligen med 12V DC (P1-P4).

Bygglust?

Om du har bygglust men saknar komponenter kan du köpa en komplett komponentsats. Alla komponenterna inklusive mönsterkort ingår i byggmodulen Reläkort.
Mer om den här kopplingen och 11 andra finns i boken Bygg med transistorer.
Denna sida senast uppdaterad: 9703.
—>[ Upp ]


© 2000 Belganet Dataelektronik 010117 nilsake@bde.se